Biografia

Meritxell Gené (Lleida, 1986)

Va estudiar música, cant coral i piano a l’Orfeó Lleidatà, i a l’Aula de Música Tradicional i Popular (AMTP), especialitat acordió diatònic i instruments de corda. I més tard magisteri musical a la Facultat de Ciències de l’Educació (UdL). 

El 2003 s’integra a la formació inicial d’Escalivada, grup format a Lleida per m​úsics joves de procedències diverses, que combinava una base de música folk amb instruments catalans d’arrel i la recuperació i ampliació del cançoner popular amb l’ska, la música moderna en general, i les reivindicacions socials.

El 2006 començarà el seu projecte en solitari com a cantautora, que prendrà cos dos anys després en el seu primer disc “I​nesperadament”​ (Trackatrack,2008), enregistrat, produït i mesclat als estudis Trackatrack d​e Corbins durant l’any 2007, per Jordi Rexach (Mante) i Robert Riu (Puça), i presentat l’1 de febrer del 2008 a la Cafeteria Slàvia de Les Borges Blanques.

Des d’aleshores participa en diferents actes, festivals i trobades musicals d’arreu dels Països Catalans, com ara el Festival Senglar Rock (edició 2006 i 2008), la Trobada d’Acordionistes del Pirineu a Arsèguel (any rere any des del 2008), el Festival Tastautors de Cardedeu (edició 2008 i 2014), el Festinoval de Lleida (2008), el Festival Barnasants (el 2009, 2011, 2013, 2014), a la Fira de Música al Carrer de Vila-Seca (2009), al Mercat de la Música Viva de Vic, el Festival Acústica a Figueres, l’Acústics al Campus de la Temporada Musical de la Universitat de Lleida, al Cicle de Concerts Nostrats Cantautors de Ponent (1a., 2a. i 3a. edició, 2010-2013), l’Homenatge a Víctor Torres i Perenya al Palau de la Generalitat el 25 de novembre de 2011, als Concerts al Pati de l’IEI a Lleida, en diverses ocasions al Cafè del Teatre de Lleida i a la programació de concerts de la Cafeteria Slàvia de Les Borges Blanques, al Concert per la Llibertat organitzat per Òmnium Cultural i l’ANC i diferents entitats de la societat civil catalana el 29 de juny del 2013, entre d’altres, l’1 de febrer del 2014 a l’Homenatge a Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Marià Villangómez al Centre Artesà Tradicionàrius, Festival Strenes de Girona 2014, Festival Internacional de Música de Cadaquès 2014, Festival de poesia ‘El Rusc 2014’ del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

El 2008 va treballar (música i actriu) amb la companyia de teatre Dimitri Ialta en l’espectacle “Pecats grans i menors” centrada en la vida i l’obra del controvertit trobador Guillem de Berguedà, escrita i dirigida per Jordi Duran, que va estrenar-se el 2 novembre de 2008 a Manresa, en la Fira Mediterrània. Igualment, el 2009 també va treballar (música i actriu) amb la companyia Efímer en l’espectacle itinerant “Lo monstre”, protagonitzat per un titella articulat de quatre metres, dirigit per Miquel Setó, estrenat a la Fira de Tàrrega del 2009.

Durant el mes d’abril del 2009 Meritxell Gené realitzarà una petita gira de concerts per Atenes (Grècia) i una actuació en directe a Radio City 95.5. El juny de 2011 repetirà la gira de concerts a Atenes, amb una actuació a la ràdio Sto Kokkino, culminada amb una memorable actuació a la Plaça Syntagma d’Atenes en el moment de màxima mobilització social en recolzament al moviment dels indignats grecs.

17 de març de 2009, Meritxell Gené actua a l’Aula Magna de la Facultat de Lletres del País Basc a Gasteiz en el marc del seminari “Els Països Catalans: la veu d’un poble a través de la seva música i la seva literatura més actuals”.

A la primavera del 2010 enregistra i edita el segon disc titulat “S​ota els llençols”​ (Tolmusic, 2010), amb cançons pròpies i poesies musicades de Jordi Pàmias, Miquel Martí i Pol i Maria-Mercè Marçal, amb els arranjaments i la producció musical d’Antoni Tolmos, i les col·laboracions de Jordi Gasion, David Esterri i Eric Herrera, presentat en el marc de la Festa Major el 15 de maig de 2010 a l’Auditori Enric Granados de Lleida.

El 2010 participa a Terra i Cultura, un espectacle coproduït pel Festival Acústica, el Mercat de Música Viva de Vic i el Grup Enderrock, a iniciativa del Celler Vall-Llach i la Fundació Miquel Martí i Pol, on Ivette Nadal, Joanjo Bosk i Meritxell Gené musicaven versos de grans poetes catalans.

Des de la seva formació l’any 2012 forma part del col·lectiu La Cançó Necessària, amb Pau Alabajos, Cesk Freixas, Jordi Montañez, Josep Romeu i Andreu Valor, per fer visible l’escena de la cançó compromesa als Països Catalans, donat a conèixer amb la lectura del manifest homònim a Petra Mallorca l’1 de febrer de 2013 en l’acte de presentació de la campanya ‘Som Països Catalans’.

El tercer disc de Meritxell Gené serà ‘​Així t’escau la melangia’ (​K​hlämor records, 2013)​ un disc d’homenatge al poeta lleidatà Màrius Torres, amb la voluntat de recuperar i reivindicar la seva figura. Aquest treball es va finançar a través de la plataforma de micromecenatge Verkami.

Presentat el dia 7 de Març en un concert a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat, dins del Festival Barnasants, i el dia 8 de Març a la cafeteria Slàvia de Les Borges Blanques, va ser nominat als premis Enderrock en diferents categories (Millor Disc Cançó d’Autor, Millor Cançó de Cançó d’Autor per “Mozart” i Millor Portada de Disc). També va ser presentat el 19 de març de 2013 a Lleida en un espectacle conjunt amb Maria Bohigas, en honor a la reedició del poemari “Viatge d’un moribund” de Joan Sales. També ha participat en entrevista i musicalment al documental “Joan Sales. L’home incòmode, la veritat que fa nosa” (2013) de Francesc Canosa, i a “Bon cop de falç. La història de l’himne” (2014) dirigit per Eloi Aymerich.

Actualment, acaba de presentar el nou disc “Branques​”.

El disc proposa un fresc de 12 poetes d’arreu dels Països Catalans del segle XX, units per una especial sinceritat i intensitat de viure, cants a la terra i l’amor.

Compta de nou amb la producció de Jordi Gasion (El Fill del Mestre, Gasion…), i amb l’assessorament de diferents poetes i escriptors.

Es tracta d’un ventall de poemes que d’alguna manera l’han acompanyat des de fa anys, que ha anat trobant pel camí, i que ja formen part d’ella.

Els poetes són: Joan Vinyoli, Maria-Mercè Marçal, Joan Barceló, Montserrat Abelló, Joan Sales, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Blai Bonet, Marià Villangómez, Concepció G. Maluquer, Manuel de Pedrolo, Vicent Andrés Estellés i Joan Salvat-Papasseit. Aquest treball també s’ha finançat en part a través de la plataforma de micromecenatge Verkami.

Recentment ha col·laborat en la nova edició del cicle per fer presents els músics als instituts organitzat per Enderrock, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona. La nova edició del Músic del Mes pretén acostar l’alumnat a l’ofici de constructor de cançons, presentant la cançó com un gènere híbrid de música i literatura a través d’exemples pràctics.

Col·laboracions musicals

Ha col·laborat musicalment en discs d’altres autors, a “Vol. 3. Rocksterri” (2008) de Lo Pardal Roquer, “Ha calat foc a la casa” (2010) d’El Fill del Mestre, “Nit urbana” (2010) Antoni Tolmos, “La màgica olivera” (2011) de Xavier Baró, “Som així” (2012) d’El Belda i el Conjunt Badabadoc, “Un altre ahir” (EP, 2012) I “Versions, rareses i petits fracassos # 1″ (EP, 2013) de Gasion,”Un món de nadales” (2013) de Cris Juanico, “La via” (single i videoclip, 2013) de Pepet i Marieta, “Kind of Trad” (2014) d’Inxa Pro Quartet i “Motius” d’El Diluvi (2014). ‘La vida crida’ 2015 de Carlitos Miñarro.

També ha participat als recopilatoris de diversos autors: “Musiquetes per a la Bressola” (Propaganda pel Fet!, 2008), a iniciativa de l’Associació d’Amics per a la Bressola, cantant conjuntament amb Lo Pardal Roquer, “Terra i Cultura. III Premi Miquel Martí Pol” (EDR Discos, 2011), “Terra i Cultura. IV Premi Miquel Martí Pol” (EDR Discos, 2012), al disc de tribut a Raimon “Celebració de la Roda del Temps” (EDR Discos, 2013), al recopilatori “Dones i cançons”(EDR Discos, 2013), “Noves dones i cançons” (EDR Discos 2013), al CD recopilatori dels grups i solistes que participaren al concert solidari “#PrimaveraValenciana” (Bureo Músiques, 2013), al disc d’homenatge a Quico Pi de la Serra “Si el fills de puta volessin… el Quico es faria caçador” (BarnaSants, 2014), al disc i llibre d’homenatge a Joan Pau Giné “Canten Giné. Homenatge dels Països Catalans” (Adiu ça va ?, 2014), i el 20 de març de 2015, ha col·laborat en la gravació del nou disc en directe de Jabier Muguruza al Festival BarnaSants, conjuntament amb Feliu Ventura, Mariona Castillo i Mikel Aspiroz.

Col·laboracions

Col·lectius