Biografia

Meritxell Gené (Lleida, 1986)

Meritxell Gené i Poca és cantautora i poeta. Nascuda a Lleida el dia 2 de novembre de 1986, és diplomada en l’especialitat d’Educació Musical a la Facultat de Ciències de l’Educació (UdL). Ha dedicat bona part de la seva producció musical a cantar poetes com Maria Mercè Marçal, Joan Barceló i Concepció G. Maluquer. Té un disc íntegrament dedicat a Màrius Torres, ‘Així t’escau la melangia’ (Khlämor records, 2013), i un altre dedicat a poetes dels Països Catalans, ‘Branques’ (khlämor records, 2015). ‘Després dels esbarzers’ (Pagès Editors), és el seu primer poemari, publicat l’any 2018. En el cinquè disc, ‘Sa tanca d’allà dins’, posa música, precisament, als seus propis poemes.

Meritxell Gené i Poca (Lleida, 1986) is a Catalan poet and songwriter. Graduated in musical education at the Faculty of Education Sciences of the University of Lleida (UdL), she has focused much of her musical production in singing a huge variety of poets. She has published a full album dedicated to the poet Màrius Torres, ‘Així t’escau la melangia’(‘That’s how Melancholy fits on you’) (Khlämor records, 2013), and another, ‘Branques’ (‘Branches’) (Khlämor records, 2015), dedicated to Catalan Countries’ poets. Over her musical career as a singer and songwriter, she published her first poetry book, ‘Després dels esbarzers’ (‘After wild blackberries’), in 2018. Currently, Meritxell Gené also works as a teacher at a school.

El 2003 s’integra a la formació inicial de Skalivada, que anys més tard canviaria el nom per esdevenir Escalivada, grup format a Lleida per músics joves de procedències diverses, que combinava una base de música folk amb instruments catalans d’arrel i la recuperació i ampliació del cançoner popular amb l’ska, la música moderna en general, i les reivindicacions socials.

El 2006 començarà el seu projecte en solitari com a cantautora, que prendrà cos dos anys després en el seu primer disc “Inesperadament” (Trackatrack, 2008),enregistrat, produït i mesclat als estudis Trackatrack de Corbins durant l’any 2007, per Jordi Rexach (Mante) i Robert Riu (Puça), i presentat l’1 de febrer del 2008 al Café Slàvia de les Borges Blanques. D’aquest primer treball se’n deriva el seu primer videoclip dirigit per Ferran Blanch “Ciutat Llunyana”, quarta cançó del disc que recupera un dels texts més destacats del poeta Màrius Torres.

Des d’aleshores participa en diferents actes, festivals i trobades musicals d’arreu dels Països Catalans, com ara el Festival Senglar Rock (edició 2006 i 2008), la Trobada d’Acordionistes del Pirineu a Arsèguel (any rere any des del 2008), el Festival Tastautors de Cardedeu (edició 2008 i 2014), el Festinoval de Lleida (2008), el Festival Barnasants (el 2009, 2011, 2013, 2014), a la Fira de Música al Carrer de Vila-Seca (2009), al Mercat de Música Viva de Vic, el Festival Acústica a Figueres, l’Acústics al Campus de la Temporada Musical de la Universitat de Lleida, al Cicle de Concerts Nostrats Cantautors de Ponent (1a., 2a. i 3a. edició, 2010-2013), l’Homenatge a Víctor Torres i Perenya al Palau de la Generalitat de Catalunya el 25 de novembre de 2011, al Concert per la Llibertat organitzat per Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana i diferents entitats de la societat civil catalana el 29 de juny del 2013, entre d’altres.

El 2008 va treballar (música i actriu) amb la companyia de teatre Dimitri Ialta en l’espectacle “Pecats grans i menors” centrada en la vida i l’obra del controvertit trobador Guillem de Berguedà, escrita i dirigida per Jordi Duran, que va estrenar-se el 2 novembre de 2008 a Manresa, en la Fira Mediterrània. Igualment, el 2009 també va treballar (música i actriu) amb la companyia Efímer en l’espectacle itinerant “Lo monstre”, protagonitzat per un titella articulat de quatre metres, dirigit per Miquel Setó, estrenat a la FiraTàrrega del 2009.

Durant el mes d’abril del 2009 Meritxell Gené realitzarà una petita gira de concerts per Atenes (Grècia) i una actuació en directe a Radio City 95.5. El juny de 2011 repetirà la gira de concerts a Atenes, amb una actuació a la ràdio Sto Kokkino, culminada amb una actuació a la Plaça Síndagma d’Atenes en el moment de màxima mobilització social en suport al moviment dels indignats de Grècia.

A la primavera del 2010 enregistra i edita el segon disc titulat “Sota els llençols” (Tolmusic, 2010), amb cançons pròpies i poesies musicades de Jordi Pàmias, Miquel Martí i Pol i Maria-Mercè Marçal, amb els arranjaments i la producció musical d’Antoni Tolmos, i les col·laboracions de Jordi Gasion, David Esterri i Eric Herrera, presentat en el marc de la Festa Major el 15 de maig de 2010 a l’Auditori Enric Granados de Lleida.

El 2010 participa a Terra i Cultura,un espectacle coproduït pel Festival Acústica, el Mercat de Música Viva de Vic i el Grup Enderrock, a iniciativa del Celler Vall-Llach i la Fundació Miquel Martí i Pol, on Ivette Nadal, Joanjo Bosk i Meritxell Gené musicaven versos de poetes catalans.

Des de la seva formació l’any 2012 forma part del col·lectiu La Cançó Necessària, amb Pau Alabajos, Cesk Freixas, Jordi Montañez, Josep Romeu i Andreu Valor, per fer visible l’escena de la cançó compromesa als Països Catalans, donat a conèixer amb la lectura del manifest homònim a Petra Mallorca l’1 de febrer de 2013 en l’acte de presentació de la campanya Som Països Catalans.

El tercer disc de Meritxell Gené serà “Així t’escau la melangia” (Khlämor records, 2013) un disc d’homenatge al poeta lleidatà Màrius Torres, amb la voluntat de recuperar i reivindicar la seva figura. Aquest treball es va finançar a través de la plataforma de micromecenatge Verkami. Presentat el dia 7 de març en un concert a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat, dins del Festival Barnasants, i el dia 8 de març a la cafeteria Slàvia de Les Borges Blanques, va ser nominat als premis Enderrock en diferents categories (Millor Disc Cançó d’Autor, Millor Cançó de Cançó d’Autor per “Mozart” i Millor Portada de Disc). També va ser presentat el 19 de març de 2013 a Lleida en un espectacle conjunt amb Maria Bohigas, en honor a la reedició del poemari “Viatge d’un moribund” de Joan Sales.

També ha participat en entrevista i musicalment al documental “Joan Sales. L’home incòmode, la veritat que fa nosa” (2013) de Francesc Canosa, i a Bon cop de falç. La història de l’himne (2014) dirigit per Eloi Aymerich.

Durant el 2014 va participar en l’Homenatge a Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Marià Villangómez al Centre Artesà Tradicionàrius, al Festival Internacional de Música de Cadaqués i al Festival de poesia El Rusc del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

‘’De quin color són els teus ulls, Mahalta?’’ va ser el títol del darrer concert de gira de presentació del disc a Màrius Torres, realitzat el 5 d’octubre del 2014 al Sanatori de Puig d’Olena, lloc on el poeta va passar-hi els darrers anys de la seva vida ingressat, malalt de tuberculosi. Allà hi va escriure la pràctica totalitat de la seva obra, en un entorn que li donà un afinament especial dels sentits, més sensibles per la malaltia.

A l’inici del 2015 participa en el concert-disc d’homenatge a Quico Pi de la Serra ‘’Si els fills de puta volessin… el Quico es faria caçador.’’ organitzat pel Festival BarnaSants. El mateix any també va col·laborar en el cicle ‘Els músics del mes’ -organitzat per Enderrock, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona-, presentant la unitat didàctica ‘Música i poesia. Poemes que es fan cançó’. Durant el mes de març, també col·labora al concert i enregistrament del disc en directe del cantautor basc Jabier Muguruza a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat, conjuntament amb Feliu Ventura, Mariona Castillo i Mikel Azpiroz, dins del Festival BarnaSants 2015.

L’11 d’abril de 2015 estrena el seu quart disc “Branques” (Khlämor records, 2015) durant la vintena edició del Festival Barnasants. El disc que compta de nou amb la producció de Jordi Gasion, recull 12 poemes musicats de 12 poetes d’arreu dels Països Catalans del segle XX: Joan Vinyoli, Maria-Mercè Marçal, Joan Barceló, Montserrat Abelló, Joan Sales, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Blai Bonet, Marià Villangómez, Concepció González Maluquer, Manuel de Pedrolo, Vicent Andrés Estellés i Joan Salvat-Papasseit. Tal com va fer amb el seu tercer disc, torna a finançar aquest últim a través de la plataforma de micromecenatge Verkami. El disc es presenta al Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs a Lleida, al Teatre de Ca l’Eril a Guissona, al Cafè del Teatre a Lleida, a la Casa del Poble a Formentera, al Festival Camallera Cançó, al Festival ‘Hemnes en acústic’ a Baqueira, al Festival de Poesia de Sant Cugat, al Teatre de Cal Bolet a Vilafranca del Penedès, a l’Institució Pública Antoni M. Alcover a Manacor, a Can Alcover a Palma, o al cicle ‘Poesia als Parcs’ al Centre d’Art i Natura de Farrera.

Durant el mes de juny del mateix any, estrena amb el poeta David Caño ‘‘Branques del capvespre. Udols a l’horabaixa.’ un espectacle poètico-musical que fusiona poesia i cançó. Càntics a la vida, laments de negranit. Aquest espectacle es presenta al Centre Cívic de Vallvidriera, al Festival Comalada Art & paraula de l’Ametlla de Segarra, a la Setmana de la Poesia de Sant Feliu de Llobregat, al Museu d’Història de Catalunya a Barcelona, al Tarambana de Cardedeu, o al cicle de recitals ‘A cau d’orella’ al bar Gilda de Lleida.

El 2016 participa en l’estrena de l’espectacle del grup Verdcel ‘’Sota les cunetes, Justícia!’’ presentat dins del Festival BarnaSants conjuntament amb Feliu Ventura, Joanjo Bosk, Rusó Sala, Cesk Freixas i Montse Castellà. I durant l’’abril participa al Concert per Veneçuela, un homenatge a la lluita per la República Bolivariana de Veneçuela per la transformació social i cultural, també dins del mateix Festival.

El mes març del mateix any, també estrena l’espectacle ‘’AMOR. Arrels, branques i fulles’ conjuntament amb Heura Gaya i la poeta Meritxell Cucurella-Jorba al nou espai la Farinera de Juneda. Aquest projecte també es presenta al Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres al Cogul, al Festival Poesia i +, a la Casa del Poble a Formentera, al Festival Concòrdia a la Seu Vella de Lleida, al Festival de Poesia del Prat de Llobregat o al Festival de Poesia de la Mediterrània a Palma.

Durant el 2016 també acompanya al poeta Francesc Culleré en algunes presentacions del seu poemari ‘Màrius Torres, més enllà del demà’ guanyador del X Premi de Poesia Joan Perucho Vila d’Ascó.

El 3 de novembre del 2016 toca a la inauguració de l’exposició ‘’Dolor de ser i no ser tu: Desig.’’ amb els i les artistes participants a la seu de la Fundació Felícia Fuster a Barcelona, dins de les V Jornades Marçalianes organitzades per la Fundació Maria Mercè Marçal. Les Jornades Marçalianes són biennals i es fan el mes de novembre en record de la data de naixement de l’escriptora (el 13 de novembre del 1952). Les Jornades se centren en l’anàlisi de diferents aspectes de l’obra de Marçal, i enguany sota el títol Dolor de ser i no ser tu: desig s’estudia la relació de l’obra de l’autora amb l’erotisme, el cos i el desig.

El 10 de novembre del 2016 acompanya a Aina Torres en la presentació del seu llibre: ‘Montserrat Roig. La memòria viva.’ (Sembra Llibres) al Matí de Catalunya Ràdio, cantant en primícia un fragment musicat d’un dels llibres de la Roig ‘‘Digues que m’estimes encara que sigui mentida’’. El mateix dia al vespre, també participa en l’acte de conmemoració del 25è aniversari de la mort de Montserrat Roig a l’espai País Valencià.

Des del 2017 també forma part del projecte musical de Les Kol·lontai que s’originà amb motiu de la inauguració col·lectiva del festival BarnaSants del 2017, any en què el festival commemorà el centenari de la Revolució Russa i del naixement de la cantautora xilena Violeta Parra. Les Kol·lontai han actuat en diferents localitats de Catalunya i el País Valencià: al Palau Robert de Barcelona en el 80è aniversari Lletres Catalanes, al Cafè del Teatre de Lleida, a la Presó Model, a Sant Quirze del Vallès, a Amposta, al Camallera cançó d’Autor, a l’Ateneu Harmonia de Sant Andreu, a Xàtiva, al Festival Feslloch de Benlloch, al Casinet d’Hostafrancs a Barcelona, a l’Ateneu Torrellenc de Premià de Dalt, al Casino de Calaf, a l’Orfeó Lleidatà, a La Nova Jazz Cava de Terrassa, a la Unió Casal Gelidenc de Gelida, al cicle ‘Born de cançons’ a Barcelona, al Casino de Vic, a la Sala la Violeta d’Altafulla, al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat o al centre cultural Les Riches-Claires de Brusel·les.

El 14 d’abril del mateix any, el Festival de cançó d’autor BarnaSants, va atorgar el Premi Especial 2017 a Les Kol·lontai per la tasca de creació d’un nou espectacle de producció pròpia, el treball de mesos per fer la selecció de poemes, textos i composició de músiques que han conformat l’espectacle Cançons Violetes, amb el qual es va estrenar aquest festival. També s’ha premiat aquest quartet per la tasca de recuperació de la figura de la revolucionària russa Aleksandra Kol·lontai i per les seves cançons de feministes. Actualment estan treballant en la publicació d’un disc que recull totes les cançons que han presentat en directe.

Durant el 2017 torna a recuperar l’espectacle d’homenatge al poeta Màrius Torres ‘Així t’escau la melangia’ en motiu del 75è aniversari de la mort del poeta. Tornarà a cantar aquest disc a Igualada, a Cornellà de Llobregat, a Belianes, al Born en la celebració de la Nit del Drac a Barcelona, a Sant Quirze Safaja o a l’Institut Màrius Torres de Lleida.

El 6 d’abril participa en la presentació a la llibreria Calders de NOCHERA, un llibre d’artista, un objecte metonímic de David Caño i Jordi Pagès; ditat per Tinta Invisible, Edicions Terrícola i Edicions Poncianes. També col·labora en el disc que acompanya el poemari de David Caño ‘Nictàlgia’ musicant un dels seus poemes ‘Aquesta solitud’. També col·labora en algunes de les presentacions per arreu del país com: a Cardedeu, a Cadaqués, a Barcelona, o a Manresa.

El 20 de maig participa en l’estrena de l’espectacle ‘Lo matí de ma infantesa’ a la Casa Museu Verdaguer, dins del cicle ‘Festa Verdaguer’. L’espectacle proposa una lectura dramatitzada del relat del mateix títol de Jordi Lara. La veu, la guitarra i l’acordió de Meritxell Gené hi posen la música que ens trasllada a la infantesa de Verdaguer, Guida Nona encarna aquell Cinto de Can Pep de Torrents que encara no havia escrit un vers, però que ja era poeta en la mirada.

El 16 d’agost del 2017 s’estrena ‘La mirada violeta. Roig i Marçal’ a la Festa Major de Gràcia. Un espectacle poetico-musical de la cantautora Meritxell Gené i la poeta i escriptora Aina Torres, que retraten dues escriptores fonamentals de la literatura catalana: Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig. Per què van escriure? Com les va condicionar el fet de ser dones? Un diàleg amb cançons, textos i poemes. Un homenatge a les dones de mirada violeta.

També participa en el II Simposi Internacional Màrius Torres, realitzat a la seu de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida durant els dies 26 i 27 d’octubre de 2017. Una convenció per aprofundir en la figura de l’escriptor lleidatà i també en la creació literària catalana dels primers cinquanta anys del segle passat.

El 9 de novembre s’inaugura l’exposició ‘D’ONES: Revolució de les dones en la música’ al Palau Robert on s’hi mostren 1.000 compositores, cantants i músiques del panorama actual.

Recentment ha col·laborat amb el poeta Víctor Sunyol, musicant un dels poemes que forma part del seu darrer poemari ‘A poc a poc. Cançons de bressol.’ (Editorial Comanegra), un recull de cançons de bressol en català, originals de Víctor Sunyol i il·lustrades per Olga Capdevila.

I també ha participat en el llibre-disc ‘Mans manetes. L’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons’ cantant ‘La verema’ de Pasqual Gallo. Un treball adreçat a públic infantil i familiar amb músiques populars i tradicionals de la ciutat sarda, ha estat produït pel músic alguerès Claudio Gabriel Sanna i pel català Marc Serrats. Aquest iniciativa organitzada per Plataforma per la Llengua que neix amb l’objectiu d’oferir a les noves generacions d’algueresos -que no gaudeixen de gairebé cap tipus d’ ensenyament en llengua catalana a l’escola- un producte cultural d’homenatge a la seva cultura.

El 20 de març del 2018 es publica el seu primer poemari Després dels esbarzers, amb Pagès Editors. Dies més tard, viatja fins a Rússia per participar en els actes de celebració del 40è aniversari de la fundació dels Estudis de Catalanística de la Universitat Estatal de Moscou.

Cos Endins // Sa tanca d'allà dins
  1. Cos Endins // Sa tanca d'allà dins
  2. Llit Petit // Sa tanca d'allà dins
  3. Esquizofrènia // Sa tanca d'allà dins
  4. Molt Tard // Sa tanca d'allà dins
  5. Fugida // Sa tanca d'allà dins
  6. Desconegut // Sa tanca d'allà dins
  7. Magrana // Sa tanca d'allà dins